Kas švaisto daugiausiai maisto?

Pagal Pasaulio maisto organizaciją ir Mercatornet.com

Įprasta manyti, kad turtingose valstybės išmetama ar kitaip sugadinama žymiai daugiau maisto produktų nei besivystančiose šalyse. Tačiau Pasaulio maisto organizacijos (PMO) duomenys rodo, kad toks įsivaizdavimas teisingas tik iš dalies. Industriniuose pasaulio regionuose (Europoje, Šiaurės Amerikoje, Australijoje, Rytų Azijoje) vartotojai iš tiesų išmeta penkis kartus (!) daugiau valgyti tinkamo maisto, nei viso likusio pasaulio gyventojai.  Vis dėlto, vartotojų išmetami produktai sudaro tik mažumą viso sugadinto maisto.  Liūto dalis mėsos, pieno, daržovių, žuvies ir kitų gėrybių tampa netinkami valgyti derliaus nuėmimo, perdirbimo, transportavimo ir pardavimo metu.

2016 m. duomenys. Šaltinis: www.fao.org

Maisto sugadinimas ir švaistymas yra pasaulinė problema, kurią išsprendus galbūt pavyktų įveikti neprievalgį ir pagerinti pasaulinę sveikatą. Pasak PMO, pasauliniai maisto produktų praradimo nuostoliai yra 940 milijardų JAV dolerių per metus. Deja vaisiai ir daržovės, sėklos ir riešutai, mėsa ir žuvis bei jūros gėrybės, greitai genda.  Dėl to būtent šie maistingiausi produktai yra itin dažnai išmetami. Sunku patikėti, bet pasauliniu mastu prarandama ar iššvaistoma daugiau nei 50% visų vaisių ir daržovių ir 20-30% mėsos.

Kai kuriose šalyse jau imtasi priemonių maisto švaistymui pažaboti.  Tuo užsiima labdaringos organizacijos surinkdamos iš prekybos centrų besibaigiančio galiojimo produktus ir juos išdalindamos vargšams arba vyriausybės, pavyzdžiui Prancūzijoje, įstatymu uždraudusios švaistyti maistą.

Norėdami Jums suteikti aukščiausio lygio paslaugas ir suasmeninti Jūsų patirtį mūsų svetainėje, naudojame slapukus. (angl. „cookies“). Plačiau apie tai: privatumo politika

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close